Eén van de uitdagingen waar we voor staan in Dilsen-Stokkem is het bieden van kansen aan onze buurtwinkels. Door het ontbreken van een goed beleid hieromtrent kunnen zij niet opbotsen tegen de grotere winkelcentra. Dat maakt dat de buurtwinkel langzaam maar zeker uit ons centrum verdwijnt.

Het is geen groot nieuws. Dat weet ik wel. Iedereen kent wel de winkels die de laatste jaren de deuren sloten in Dilsen-Stokkem. En zo is het in veel meer buurten in Vlaanderen. Gelukkig hebben wij in Dilsen-Stokkem dan nog niet zoveel last van lege winkelruiten, met graffiti bespoten etalages of verlaten toonbanken met een dikke laag stof. Toch maak ik me zorgen over de buurtwinkels.

De socioloog Ray Oldenburg noemt buurtwinkels een voorbeeld van zogenaamde ‘third places‘, een plek naast thuis en werk waar mensen elkaar kunnen treffen. De buurtwinkel versterkt de samenhang in de wijk, meent hij, en zorgt dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Als ik bij krantenwinkel Verkissen binnenstap word ik steevast aangesproken over het voetbal. Bij het Haegske dan weer over de school van de kinderen. Buurtwinkels dragen bij aan het verminderen van de anonimiteit en het individualisme in Dilsen-Stokkem.

Maar ja, hoe vaak ben ik eigenlijk naar een van die buurtwinkels geweest? Hoeveel keer heb ik groenten gekocht bij de Colson op de Rijksweg? Of charcuterie bij Stefan en Vera? Weinig, moet ik bekennen. Ik wil wel, maar er is één probleem: als ik thuiskom na mijn werkdag zijn die winkels allemaal gesloten.

Ik wil graag dat de buurtwinkels onderdeel van onze wijken blijven. Ze zijn het cement van de buurt, net zoals scholen en café’s. Misschien moeten we hen helpen om stand te houden in deze digitale wereld en klaarmaken voor de toekomst. Misschien moet ik zelf nadenken hoe ik daar kan gaan winkelen en niet om 21u ‘s avonds naar de REWE rijdt in Duitsland.

Dezelfde problemen zie ik trouwens ook met de kleinere bedrijven op de industrieterreinen. De leegstand leidt tot verval en vervolgens tot moeilijkheden. Je moet in Lanklaar op het industrieterrein maar eens even rondrijden en je begrijpt meteen wat ik bedoel. Daar wil ik het volgende week eens over hebben …

 

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.