Heb je het verval al eens goed bekeken op het industrieterrein in Lanklaar? Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf lang op het punt heb gestaan om één van de panden te huren en er een datacenter te starten. Helaas is de internetcapaciteit te klein om zo’n dienstverlening daar op te starten. Nochtans denk ik dat er enorme kansen liggen om te nemen!

Onze beroepen gaan veranderen. Volgens analyses komen er in de aankomende jaren tientallen nieuwe beroepen bij. Sommige bestonden 10 jaar geleden nog niet eens. Volgens onderzoeken wordt 10 tot 40 procent van de huidige jobs binnen 20 jaar geautomatiseerd. In mijn eigen job bij de banken heeft de helft van de huidige functies binnen 5 tot 10 jaar geen plek meer. Robots (niet altijd de wandelende blikken die je je voorstelt) en algoritmes kunnen een pak van het werk overnemen. De digitalisering zal onze samenleving drastisch veranderen. Jobs zullen er niet voor het leven zijn maar we zullen meer tijdelijke opdrachten her en der moeten opnemen.

Deze verandering zal ons allemaal treffen en in die zin zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de nationale verkiezingen van 2019 enorm belangrijk. We kiezen dan namelijk de mensen die onze stad moeten voorbereiden op de toekomst.

Het is de taak van het lokale beleid om op die vervallen plekken nieuwe plekken van ontwikkeling te maken met kleine (en ja waarom niet: middelgrote bedrijven) die voor werkgelegenheid in de hele gemeente kunnen zorgen. De centra en de industrieterreinen hebben een nieuwe impuls nodig. We moeten daar nieuw leven in blazen. Niet door te blijven hopen dat de huidige industriëlen het voor ons oplossen maar door zelf nu de juiste keuzes te maken voor de toekomst. De logistieke sector in Limburg bloeit open er zijn mogelijkheden genoeg.

Het industrieterrein Lanklaar, een industriezone met een oppervlakte van 123,77 ha, was van nationaal belang en werd ontwikkeld ter compensatie van de afbouw van de steenkoolontginningsactiviteiten op het mijnterrein van Eisden. Het gebied ligt aan de N75 en langs de Zuid-Willemsvaart en heeft in het verleden grote bedrijven kunnen aantrekken.

Er zijn verschillende investeringen (oa. IQ-park) en positieve intenties,  Voorlopig ontbreekt het echter aan een nieuwe wervende visie rond de verdere ontwikkeling. Mijn inziens moet die bouwen op e-commerce activiteiten voor de lokale handelaars en digitale en logistieke elementen moeten daar een prominente dienende rol in krijgen. Wil je met mij nadenken en mijn visie versterken? Aarzel dan niet om me te contacteren.

 

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.