Laat me starten met een bekentenis, toen ik een CEO was, had ik weinig interesse in de lokale politiek en in de gemeenteraad. Waarom zou ik wel? Ik had veel te veel organisatorische dingen om mee om te gaan … in een echte raad.

Maar de tijden zijn veranderd en ik ook. Mijn carrière is gemaakt en er moet voor mij nog weinig. Een frisse vernieuwende blik op de toekomst heeft me steeds geholpen. Tegen elkaar dat kende ik niet en dat wilde ik niet. Dat maakte dat klanten en concurrenten voor samenwerken met mijn bedrijf kozen. (Artikel Datanews)

Een lokaal engagement opnemen betekent dan mijn passie voor mensen omzetten in “de lokale inwoners controle geven over hun eigen toekomst en die van hun en mijn kinderen”. De enige echte plaats waar je mensen echt kunt verbinden is de lokale buurt. De “plaats” waar we ons thuis voelen.

Net zoals in de bedrijfswereld wil ik er dan ook een zaak van maken om uit de wurggreep van de top-down-besluitvorming te stappen. Die heeft tot op een bepaald niveau geholpen en was zeker goed in het verleden. Vandaag zijn er andere manieren om de toekomst te maken, ook in Dilsen-Stokkem.

Na mijn gesprek op de radio word ik door heel wat mensen aangesproken die me zeggen dat het inderdaad niet verder kan zoals het nu loopt. Niet dat ze het slecht hebben, niet dat ze vinden dat er een slecht beleid is. Ze zeggen vooral dat het leven hier stil staat en bevestigen daarmee mijn eigen gevoel.

“Maar wat moet er dan precies veranderen en hoe?”, is meestal de vervolgvraag. Gisteren hoorde ik nog van een lokale politieker: “Wat moeten we precies anders doen?”

“Stoppen met zelf te werken aan een programma voor de verkiezingen”, is dan het antwoord dat ik moet geven, “mensen geloven daar niet in!”.

We moeten gaan naar wat vele klassieke bedrijven hebben moeten doen.

“Innovatie door middel van een nieuwe vorm van maatschappelijk leiderschap!”

Ik besef dat velen dat niet goed begrijpen. Een betere en andere manier om het te verwoorden:

Het is het moment om “iets te doen dat niemand je heeft opgedragen om te doen”. Een zetel opnemen in de gemeenteraad is een maatschappelijk engagement. Een burgerdienst. Niet een bijverdienste. Het gaat dus over totaal breken met alle klassieke manieren van politiek en lokaal beleid voeren.

De beste manier om het vertrouwen in politiek te herstellen is de betrokkenheid van de inwoners naar 100% brengen. Zij stellen voor, zij beslissen en verkozenen vertrouwen we omdat zij de beste garantie bieden in het uitvoeren van de beslissingen van de inwoners. Verkozenen bewaken mee de middelen.

Niet meer omgekeerd!

Ik ben ervan overtuigd dat een hernieuwde focus op het versterken van de inwoners binnen de lokale gemeenschap de beste manier is om sociale verandering en maatschappelijke vernieuwing te bereiken. Het is ook de manier om het vertrouwen van de mensen te herstellen.

“Is dat mogelijk om dat in een stadje zoals Dilsen-Stokkem te gaan doen?”

“Hebben wij wel de juiste vaardigheden en ervaring om dit te doen?”

Mijn antwoord is steevast: Ja want ik geloof in de kracht van mensen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het makkelijk is. We zouden echter niet de eersten zijn. In Frome (https://nl.wikipedia.org/wiki/Frome / Opinie Frome) te vergelijken met Dilsen-Stokkem is het gelukt. Politiek en inwoners werken er samen aan duurzaamheid, het lokale leven en aan de lokale identiteit. De gemeenteraad is daar een gezellige bijeenkomst en geen theater waar voorgekauwde voorstellen goedgekeurd worden.

Mijn ervaring uit het bedrijfsleven is dat mensen willen bijdragen, het is zelfs aanstekelijk. Het weggeven van macht vergt echter moed, maar het krampachtig proberen te behouden is een illusie.

Zeker in tijden waar digitale middelen volledige participatie mogelijk maken. Zeker op een moment dat de verandering, ook in Dilsen-Stokkem, aan een razendsnel tempo gebeurt. Wij hebben een taak in te vullen: van die toekomst een opportuniteit maken voor ons allemaal!

Steun mijn kruistocht en kom zeker eens langs voor een babbel!

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.