Letterlijk van mijn stoel val ik als ik de krantenartikels lees rond de schietpartij tussen hangjongeren tijdens het nieuwjaarsvuurwerk. Het gat langs mijn stoel wordt nog groter als ik moet lezen dat we dat denken op te lossen met nog meer parkzone op te geven voor bouwzones. Vooral het excuus “sociale controle” stoot me tegen de borst. Laat ons eerlijk zijn met elkaar: wie gaat de verantwoordelijkheid opnemen om die jongeren aan te spreken?

De realiteit van de geboden oplossing is bikkelhard:

  • Door te bouwen in die buurt krijgen we of lege woningen of we gaan nog meer problemen aantrekken.
  • We verkleinen de zone waarbinnen onze jongeren vertoeven in Dilsen-Stokkem systematisch en zorgen dus dat een nog groter probleem verschuift naar een andere plaats.

Elke socioloog en opvoedkundige zal bovenstaande punten beamen.

Door het op deze manier te doen herhalen we de fout die velen voor ons maakten en creëren we onze eigen zone’s die de politie moeilijker en moeilijker onder controle krijgt om dan nog maar niet te spreken over no-go zone’s voor de politie. Ook dat leert een eerstejaars criminologie al.

Enkel een combinatie van repressie, preventie en professioneel toezicht gaan dit probleem oplossen. We gaan dit moeten aanpakken met een taskforce, begeleid door een expert, die de aspecten die ik al aanhaalde in mijn artikel “Hangjongeren en vandalisme” moeten vertalen naar lokale actieplannen. Dat is de enige oplossing. 

Een andere manier om met sociale controle stappen te zetten in de goede richting kan een WhatsApp buurtpreventie groep zijn:

Zo een WhatsApp buurtpreventie groep opstarten kan via volgende site: Hoe kunt u het beste een WhatsApp Buurtpreventie groep starten?

Met deze jongeren gaan spreken en hen alternatieven aanbieden blijft echter essentieel!

“Ik vind dat de gemeente meer ruimte moet creëren voor de jongeren. We kunnen nergens heen. Als we ergens zitten krijgen we steeds de woorden over ons heen van ‘de jeugd van tegenwoordig’ maar de ouderen laten ons niet eens uitspreken. Ook al blijf je netjes en beleefd, ze vinden ons toch brutaal. Het is toch normaal dat wij ergens gezamenlijk bijeen willen komen. Dat doen jongeren al heel hun leven. Ergens samenkomen. Jeugdhuizen kosten geld en dat hebben we niet. Soms mogen we trouwens niet eens binnen, ze vinden ons agressief gedrag tonen. Vaak wordt de politie gebeld en dan moeten wij uitleggen wat wij daar doen, als we dit doen worden we alsnog weggejaagd met de mededeling ga je maar thuis vervelen.”

(Jongere uit Rotem)

Enkele inspirerende alternatieven:

 

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.