Als je door Rioja Alavesa rijdt is de kans groot dat je 6 hectare Dilsen-Stokkem ontmoet. Het is de plaats waar de droom van Paul en Carine werkelijkheid is geworden. Een Spaanse wijn met een behoorlijke touch uit Dilsen-Stokkem. Dat is de El Primavera! En als Paul trots is, dan zijn wij ook trots op dat stukje uit Dilsen-Stokkem.

“Voor mijn wijnhandel werkte ik al lang samen met die mensen in de Rioja. Al lachend vertelde ik dan hoe ik het zelf zou doen en zo werd ik uitgedaagd door mijn vrienden om het ook zelf te doen. We maakten een afspraak rond een gebied van 6 hectare. Dat was de start van El Primavera.”, vertelt een trotse Paul Van Dinter, “Door de hersenbloeding van mijn vrouw tijdens die eerste oogst kreeg de eerste jaargang een emotioneel tintje.”

Je mag terecht trots zijn op je wijn, ik kom hem op verschillende plaatsen tegen en dan ben ik ook trots op dat stukje Dilsen-Stokkem in het Zuiden.

Hij wordt inderdaad sterk gewaardeerd. Zowel plaatselijk rond de kerktoren als in de betere restaurants. Een toffe referentie. Iedereen vroeg me waarom ik naar daar ga terwijl er meer en meer plaatselijke wijnen beginnen te ontstaan. Maar de kans was er en ik heb die genomen. Het was een immense kans. Het is uitgegroeid tot een succesverhaal met ondertussen een derde jaargang en we blijven dat succesverhaal voortzetten. Een volle wijn opgevoerd op houten vaten.

Je zit hier al 30 jaar in Dilsen-Stokkem. Hoe valt dat mee?

Ik ben heel graag in Dilsen-Stokkem. Het is hier echt tof vertoeven. De mensen in Dilsen-Stokkem hangen echt wel samen. Hier krijgen ze dingen met elkaar voor mekaar. Het is soms merkwaardig welke mooie dingen de inwoners hier klaarspelen.

Hoe zou de toekomst er moeten uitzien in Dilsen-Stokkem?

Ik ben uiteraard erg begaan geweest met de vrachtwagens die naar Bichterweerd reden. Als ik nu zie wat er allemaal staat dankzij STEENGOED en hoe mooi de natuur hier toch nog is dan denk ik dat we daar op moeten blijven inzetten. Frank Liebens is ook actief bezig met Dilsen-Stokkem. Ondanks de vermeende hinder mogen we toch wel trots zijn op wat daar allemaal nu staat. De rust en de natuur in Dilsen-Stokkem is toch ook een tweede peiler waar we moeten op blijven inzetten. Plat gezegd zie je zoveel kapot gemaakt worden. We moeten er op blijven inzetten van onze rust en natuur te behouden. Als ik dan zie hoe mooi die zone aan de Maas is: rustig, natuur … ik kom daar letterlijk tot rust.

Wat zouden we in Dilsen-Stokkem kunnen leren uit jouw ervaring en creatieproces rond de El Primavera?

De Rioja streek heeft een geschiedenis. We kunnen de overblijfselen in Dilsen-Stokkem en de geschiedenis ook terug activeren. We moeten ook durven van meer chauvinistisch te zijn. Kijk naar Jan Timmermans met zijn plaatselijke wijn of wat Johan Jacobs momenteel doet met zijn wijndomein Thilesna. We mogen en moeten daar terecht trots op durven zijn. Maar ook de geitenboerderij die tof bezig is. Dat zijn toch zaken die al mooi in de picture staan en die we nog sterker kunnen promoten. Of een Jacky Jaeken … en ik vergeet er waarschijnlijk nog een pak. Ondernemers die stuk voor stuk op hun niveau sterk bezig zijn.

Aan wie zou jij het trots op Dilsen-Stokkem willen doorgeven?

Aan Jacky Jaeken die ik al opnoemde. Als ik zie wat daar op zo’n korte tijd aan ondernemerschap en durf getoond is. Zijn succes gaat ondertussen al ver buiten de grenzen van Dilsen-Stokkem maar hij heeft het wel hier in Dilsen-Stokkem moeten doen. Letterlijk, zoals de start-up verhalen gaan, vanuit zijn garage gestart.

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.