Mijn dochter Elise had het vandaag over één van haar vriendinnen die het moeilijk heeft. Als 16-jarige niet meteen iets om mee te koop te lopen. Haar vriendin durfde er ook niet mee naar haar ouders. Bang dat de ouders zich schuldig zouden voelen.

“Als we nu in Dilsen ook eens zo’n overkophuis zouden hebben?”, zei ze.

“Een overkophuis? Wat is dat?”, reageerde ik verbaasd.

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Via deze link “Chatten met Awel” kan je chatten met Awel en je laten inspireren door filmpjes en verhalen.

OverKop gaan is oké

De naam ‘OverKop’ werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. Overkop gaan kan fun zijn, maar kan ook betrekking hebben op ‘problemen in je kop’. Op deze cruciale momenten staan de Overkop-huizen en het online OverKopplatform voor hen klaar. Want het is ‘OK’ om je af en toe minder goed te voelen en ‘OK’ om erover te praten.

Ontstaan

Met de opbrengst van Rode Neuzen Dag 2016 werden vijf OverKop-huizen opgericht, één in elke Vlaamse provincie. Elk OverKop-huis opereert vanuit een vrijetijdsaanbod, eigen aan de organisatie die een OverKop-huis opent. In Genk kan je er eentje vinden.

En Dilsen-Stokkem?

In Dilsen-Stokkem kunnen jongeren helaas enkel terecht bij een privé psycholoog. Die kan je vinden via Vind een Psycholoog. Het dichtsbijzijnde CGG vind je in Maasmechelen of Maaseik. In Maasmechelen vind je ook een JAC.

Aarzel niet om hen te contacteren als het even niet OK met je gaat want het is ‘OK’ om erover te praten!

Voor volwassenen en jongeren is er sinds 25 mei ook het inloophuis in Ommersteyn. Meer info op de site van NOOLIM.

 

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.