Het pesten begon erg vroeg. Op de kleuterschool werd ik gepest omdat ik een plakker op mijn ene oog had. Ganse dagen moest ik zo’n pleister op mijn goede oog dragen om het slechte oog te trainen. Daar werd ik mee uitgelachen. Is dat dan pesten. Tja … het voelde wel zo. En waar ligt de grens?

Het was echt een leuk schooltje. Gelukkig vrij klein. Ondertussen Freinet geworden op de Europalaan. Ik kan niet zeggen dat ik geen leuke klas had, integendeel. Een paar jongens bleven me echter lastig vallen en pesten. Tot lang vele jaren verder in de basisschool.

In het ouder worden op het 4e studiejaar kregen we een lerares die het wat moeilijker had om het allemaal in de hand te houden. Het liep dan ook letterlijk uit de hand. Vaak weende ik ‘s avonds in bed. Als ze dan actie ondernam om de “pesters” te stoppen voelde ook zij dat het wel erg ver ging. Ze besloot om de ouders bij haar te roepen. Maar de mama’s waren ervan overtuigd dat hun kindjes engeltjes waren en zij deden niet aan pesten hoor!! Dat hielp dus niet.

Een jaartje later werd ik vrienden met een jongen die me meer en meer liet opkomen voor mezelf. Grenzen aangeven. Daardoor leerde ik ook dat het weglopen niet veel hielp.  Het pesten werd minder maar het ging nog wel door. Op een dag werd het mij ook echt te veel en heb ik zelfs één van de pesters geslagen. Daar had ik binnen de seconde spijt van. Het pesten hield daarna wel op.

Door de rust in mijn hoofd kon ik vanaf dan persoonlijk groeien. Nu kan ik vol trots zeggen dat het goed met me gaat. Soms zie ik m’n oude pestkoppen nog en praten we met elkaar. Als we over de “incidenten” praten dan heb ik er uit geleerd dat zij eigenlijk een moeilijkere jeugd hadden dan ikzelf. Vreemd eigenlijk hoe zo’n dingen lopen. Op het moment zelf was het allemaal ondraaglijk en was het een gigantisch probleem. Nu zoveel jaren later moet ik concluderen dat het mij sterker heeft gemaakt. Maar het was moeilijk … erg moeilijk.

Ik hoop dat zo’n actie als de week tegen pesten onze kinderen helpt om het onze kinderen makkelijker te maken. Ik ben een grote fan van Kies kleur tegen pesten!

 

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.