We komen hier terecht dankzij de vrijwilligers van Dilsen-Stokkem. In groep stuurden die ons door naar de Alphorn. In 2020 bestaat deze trots 50 jaar. Ja wadde!

Na het gesprek vertelt Gunter ons dat er in geen tijd langs de Maaskant verschillende dancings waren die in de stijl van de Alphorn werden gebouwd. Dat was best vreemd om zo de referentie voor het Maaslandse uitgangsleven te worden. In ieder geval was het nooit zo bedoeld. Zo’n verhalen maken ons extra trots!

“Er zullen er hier in het weekend wel genoeg vrijwilligers zitten. Er is hier dan behoorlijk wel wat bedrijvigheid. We zijn al bijna 50 jaar actief! Eerst mijn ouders en daarna ikzelf. Misschien nog leuk om te weten dat ik de enige ben die hier geboren is.”

Wat van die 50 jaar maakt jou het meeste trots?

“Onze flexibiliteit! Het uitgangsleven is door de jaren heen sterk veranderd. Elke generatie is anders. Ik ben van de Red Bull generatie en nu komt de iPhone generatie er aan. Wij hebben ons steeds kunnen aanpassen. Velen zijn verdwenen en wij zijn kunnen blijven. Mijn ouders hebben het steeds kunnen blijven exploiteren en zich aangepast. Mijn vader heeft altijd kort op de bal kunnen spelen. Hij had steeds op het netvlies dat mensen moeite deden om op stap te gaan en zij daar iets tegenover moesten plaatsen. Er mee aan werken om de Maaskant mee op de kaart te houden! Dat heb ik zelf kunnen verder zetten.”

Wat maakt jouw trots op Dilsen-Stokkem

“Wij liggen langs de N78. Bereikbaar vanuit de hele Maaskant. We liggen in een hele mooie waterrijke streek. Negenoord, De Wissen, Connecterra … heel erg karakteristieke landschappen. Het hele leven speelt zich af rond dat water. Elen heeft bewust voor Dilsen-Stokkem gekozen. Als Horeca exploitant is het prettig dat er geen sluitingsuur is in Dilsen! De schoonheid van de streek mag echt niet vergeten worden en moeten we behouden. We hebben een mooi fietsnetwerk.

Dat is ook de plicht van die “mijngemeentes”: dit moet men terug geven aan de mensen die heel veel gewerkt hebben in die mijnen. De mensen in Dilsen-Stokkem mogen terug trots zijn op alle dingen die ze wel hebben. Het is een oase van rust waar we met ons allen trots op moeten zijn en die we moeten bewaken.”

In onze trots ketting zijn we uiteraard benieuwd op wie jij trots bent

“Het zware overwicht van die watergebieden. Marec, De Wissen, Negenoord. De manier waarop mensen toch blijven gaan om die zo authentiek mogelijk te houden. Als ik jou naar een persoon moet sturen dan graag naar iemand die zijn sterren tot ver buiten de regio heeft verdiend. Dat zou dan Alex Clevers en Marianne zijn. Dan kan jij een kijkje in zijn keuken nemen.”

Dat kunnen we uiteraard niet laten liggen. We zijn al op weg naar het Vivendum, dicht bij de Oude Maas in Dilsen.

Het hele gesprek met Gunter kan je hier bekijken. Met dank aan Grensland Actueel.

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.