Moeten we bang zijn voor superpopulaire game Fortnite?
Honderden kinderen in Dilsen-Stokkem spelen Fortnite. Af en toe hoor ik al eens een ouder ongerust zijn. Al die pistolen, bommen en kills …

Ik ging ten rade bij een kinderpsychologe en stelde haar een paar simpele vragen.

Kan mijn kind agressief worden van zo’n schietspel als Fortnite?
Daar is al heel veel onderzoek naar gedaan en er is geen bewijs dat kinderen zich door games agressief gaan gedragen. Sommige spellen zijn wel erg competitief. Net zoals bij elk spel kunnen kinderen dan, als ze verliezen, gefrustreerd worden. Maar dat is dus niet anders als bij een verloren voetbalwedstrijd.’

Ik hoor wel eens van kinderen die verslaafd zijn aan Fortnite?
Wat is verslaafd?  Voelt je kind zich ongemakkelijk en is hij volgens jou te veel met games bezig? Is er echt zo een groot probleem dat normale taken (bijvoorbeeld huiswerk) aan de kant blijft liggen? Staat je kind ‘s nachts op om te gamen?

Als dat laatste het geval is dan is het hoog tijd voor een gesprek en duidelijke afspraken.

Daarnaast heb je ook nog echt “verslaafden”. Die hebben professionele hulp nodig, komen hun huis soms niet eens meer uit. Daarbij is het wel kip-ei: hadden deze mensen al psychische problemen of leidde het gamen tot het isolement?

Wij speelden vroeger verstoppertje buiten, is dat niet veel beter?
Neen dat is gewoon een ander spel. Maar de tijd is wel van belang: speelde jij vroeger 4 uur aan een stuk verstoppertje?

Bovendien hebben we ook wel wat buitenlucht en -licht nodig. Bbuiten spelen is dus belangrijk. Daarom was Pokemon Go eigenlijk wel een verademing. Het lokte miljoenen kinderen naar buiten.

Leren ze er iets van?
Evenveel als jij met je verstoppertje. Het is gewoon ontspanning en, ja, er zijn studies die aantonen dat kinderen veel leren van bvb. Minecraft. Ruimtelijk inzicht, creativiteit, geduld, …

Dus moeten we de tijd beperken?
ik zou eerder de balans over de week in de gaten houden. Zorgen dat je kinderen ook andere dingen doen. Wat wel van belang is, is er op letten dat ze niet vlak voor slaaptijd nog intensief gamen. Maar ook dat is hetzelfde als met andere zaken: je moet ook niet gaan joggen vlak voor je gaat slapen.

Worden kinderen wel gelukkig achter zo’n spelcomputer?
Als je energie ergens instopt en je haalt er voldoening uit wordt je gelukkiger. Het uitlezen van een goed, complex boek zal je ‘gelukkiger’ maken dan het eindeloos scrollen op facebook. Maar ook het bereiken van een nummer 1-positie in Fortnite kan je ‘gelukkiger’ maken dan een eenvoudig level van een simpel spel als Candy Crush. Het eerste vereist doorzettingsvermogen, kennis en ervaring, het tweede gaat wel erg makkelijk.’

Veel spelplezier allemaal!

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.