Lokale verkiezingen? Je moet eigenlijk zot zijn om mee te willen doen.

(Wouter Beke)

Het lijkt een rare uitspraak van de CD&V voorzitter maar er schuilt veel waarheid in: je moet echt wel erg sterk geëngageerd zijn naar je stad om je vandaag kandidaat te stellen voor de verkiezingen.

Met die bril op kijk ik terug en vooruit naar mijn kandidatuur.

Negatieve sfeer rond de politiek?

Mensen zeggen dat politici zakkenvullers zijn, smijten dat in je gezicht als lokale kandidaat. Een nieuwe kandidaat zit al snel mee in dat “zakkenvullers-rijtje” van de mensen. Terwijl in werkelijkheid die lokale kandidaat een deel van zijn zakgeld steekt in een campagne. In de hoop zijn kansen te vergroten om iets te mogen betekenen voor de stad.

Mijn engagement omzetten in daden. Dat is wat ik wilde. Ik heb er 468,38 euro aan besteed. Daar heb ik geen seconde spijt van. Mijn stad is dat geld meer dan waard.

Ik heb veel begrip voor deze negatieve sfeer over politici. Helaas veroorzaakt door enkelingen. Mensen zijn boos en op zoek naar vertrouwen!

Voor mij gingen deze verkiezingen echter niet over die wanpraktijken of over grootse prestigeprojecten. Voor mij ging het over een bank in de wijk, een speeltuig op de open ruimte in de buurt, een kapot fietspad op de straat. Allemaal kleine dingen die een wereld van verschil kunnen maken.

Waarom dan toch deelnemen?

In mijn eerste gesprek met CD&V in mei 2017 heb ik aangegeven dat ik mijn engagement pas in 2024 wilde omzetten in een kandidatuur.  De verkiezingen van 2018 zag ik als periode om veel te leren

Vele factoren (onder andere mijn inzet binnen de partij) hebben daar een andere wending aan gegeven.

Als “leren” mijn referentie is dan mag ik dus uiteraard erg tevreden zijn. Ik heb enorm veel geleerd en daarnaast echt wel een solide basis gelegd voor nieuwe CD&V kiezers.

Het resultaat!

Ondanks de tevredenheid over het leerproces ben ik eveneens teleurgesteld! Enerzijds omdat mijn partij het niet zo goed heeft gedaan, anderzijds omdat ik ondanks de 509 kiezers niet direct ben verkozen. Ik had zeker meer verwacht.

Met een mini-enquete heb ik ondertussen informatie over mijn kiezers en niet-kiezers en kan ik terug aan de slag. Fijn dat er 200 mensen die eerlijke feedback wilden delen.

En nu …

Mensen blijven spreken en helpen. Dat is wat ik ga blijven doen. In interactie gaan op straat en via Sociale Media. Dat wat ik had ingezet sinds mei blijf ik nu ook verderzetten. Als het mij op 4 maanden 509 kiezers geeft, wat zou het dan kunnen betekenen op 72 maanden?

Who knows …

De andere kandidaten.

Die 135 mensen in Dilsen-Stokkem die de afgelopen maanden de stad vooruit wilden helpen, die alles hebben gegeven, die folders maakten en in jullie bussen staken, die het meedogenloze oordeel van de kiezer moesten ondergaan, die een hoop tijd in hun stad en niet in hun gezin hebben kunnen steken … ongeacht hun resultaat verdienen die heel veel respect!

Lokale politiek gaat immers eveneens over vele vrijwilligers. Niet over mensen die iets krijgen maar veeleer over veel van jezelf geven.

Dus dank je wel … alle 135 voor alles wat ze hebben gegeven!

Dat is ook wat ik zal blijven doen: mij geven voor de Stad Dilsen-Stokkem.

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.