“Een voorspelling maken” of “Naar de hemel kijken” of “In de glazen bol loeren” of “De kaarten leggen” … dat is een gave die mij niet toebedeeld is.

Voorspellingen maken doe ik eerder beredeneerd en met gegevens uit het verleden. Net zoals zovelen met wisselend succes. Laten we die voorspellingen van 2018 al maar eens kritisch bekijken.

1) TROTS OP MINSTENS 1 VOETBALCLUB UIT DE FUSIE DIE PROMOVEERT – CHECK!

Stokkem kampioen
(C) Dick Demey – uit HLN 23 April 2018

Dat was de eerste en makkelijkste voorspelling om te maken. Toen ik het op 28 december 2017 noteerde maakten zowel Heidebloem Dilsen als Stokkem VV nog kans op de titel. Stokkem haalde het en bekroonde een mooi seizoen vorig jaar in April met de titel! Dat maakte dat we afgelopen maand al mochten genieten van een stadsderby tegen Elen en we ook op 30 maart 2019 mogen genieten van een nieuwe topper.

2) NVA LAAT DE REGERING VALLEN – CHECK!

Michel valt
(C) VRTNWS

De insteker die er lag in december 2017 om de regering te laten vallen over de begroting diende zich ook deze keer aan. Weliswaar voorafgegaan door een minder fraai politiek showspel. Het verlies van stemmen aan het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is de echte reden waarom we momenteel met een regering van lopende zaken zitten. Hopelijk blijven een aantal sociaal corrigerende afspraken van de Zweedse coalitie overeind. Zo werd weer maar eens het bewijs geleverd dat opportunisme en populisme samen gaan. Hopelijk begrijpen de kwetsbare groepen (zieken, ouderen, werklozen, …) tegen mei dat een stem voor NVA een rechtse stem is waarmee enkel de kwetsbaren nog kwetsbaarder worden.

3) TROTS OP HET EERSTE SMARTPHONEVRIJE RESTAURANT IN DILSEN-STOKKEM – HELAAS!

locker voor de smartphone
(C) Knack

Deze voorspelling, ingegeven vanuit internationale trends, heeft het helaas niet gehaald. Het eerste smartphone vrije restaurant was niet voor Dilsen-Stokkem. Restaurant ‘t Hoeveke van Mike Willems in Westende heeft het wel gedaan en wel op een erg creative wijze. Wanneer je met 4 je GSM in een locker legt krijg je gratis een fles wijn. Wie in Dilsen-Stokkem gaat zijn voorbeeld volgen?

4) TROTS OP DE BESTE WIFI VOOR ONZE ZORGHUIZEN – DEELS

Het WIFI aanbod in onze zorghuizen is toegenomen in het afgelopen jaar. Toegegeven: het is nog niet de beste WIFI en er is nog veel werk aan de winkel. Navraag leert ons dat het gebruik van tablets in alle zorghuizen is toegenomen.

5) 7 PARTIJEN VOOR DE GEMEENTERAAD, MET 3 PARTIJEN NAAR EEN NIEUW COLLEGE – NOPE

Daar kunnen we uren over doorbomen. Het was onvoorspelbaarheid troef blijkbaar. Aan de ene kant gingen we niet met 7 maar met 5 partijen naar de gemeenteraad, aan de andere kant hadden we geen 3 maar terug maar 2 partijen nodig voor het college. Vervolgens was ook het wachten op een nieuw college niet nodig. Dezelfde avond was het al beklonken. Kortom: een bevestiging en een mooi resultaat voor het zittend college.

Conclusie

2,5 op 5 … voorspellen is aan anderen besteed. Maar ik ga zeker voor 2019 een nieuw lijstje maken.

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.