We zijn tevreden over de kinderopvang in Dilsen-Stokkem

Kinderopvang Dilsen-Stokkem
Overzicht op site van de Stad

Volgens de buurtmonitor zijn 70% van de ouders in Dilsen-Stokkem tevreden over de kinderopvang.

Aan de ene kant stelt men vast dat de inwoners vinden dat er voldoende opvangplaatsen zijn. Er is een duidelijk overzicht van de verschillende plaatsen op Dilsen-Stokkem.be. Ook via de landelijke kinderopvang kan je op zoek naar beschikbare plaatsen.

Aan de andere kant zijn we tevreden over de kwaliteit van deze opvangplaatsen. Doordat Kind en Gezin sinds enkele jaren strenger controleert is de kwaliteit toegenomen.

27 plaatsen per 100 kinderen

In Dilsen-Stokkem waren er in 2018 158 beschikbare opvangplaatsen voor ongeveer 569 baby’s en peuters. Zo hebben we dus 27 kinderopvangplaatsen per 100 kinderen van 0 tot 3 jaar.

Aantal plaatsen voor baby's en peuters
Bron: K&G

Er is op dit vlak veel variatie tussen de gemeenten. In de ons omliggende gemeentes ligt het aandeel plaatsen het laagst in Maasmechelen. Daar zien we 22 plaatsen per 100 kinderen. In Kinrooi ligt dit het hoogst met 54,73 plaatsen per 100 kinderen.

Weinig plaatsen met tarief afhankelijk van inkomen

Iets meer dan 95% van het aantal plaatsen voor kinderopvang voor baby’s en peuters werd in 2018 georganiseerd in groepsopvang. De rest gebeurde in het kader van kleinschalige gezinsopvang.
In geen 5% van de kinderopvangplaatsen is de bijdrage die ouders dienen te betalen gerelateerd aan de hoogte van hun inkomen.

Vanaf 1 mei 2015 past Kinderdagverblijf Piepla in Rotem het systeem van inkomenstarief toe. Ook De Mini’s in Dilsen passen dit sinds April 2015 toe.

Op beide plaatsen kunnen ouders voortaan betalen naargelang hun inkomen. Als jij nog plaatsen kent in Dilsen-Stokkem waar de betaling afhankelijk is van het inkomen dan mag je mij dat altijd laten weten!

Bronnen

Kind en Gezin: Kinderopvang

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.