Ik neem je eerst even terug mee naar ons artikel over het stukje Dilsen-Stokkem in Spanje? De wijngaarden van Paul Van Dinter. Eén van onze eerste artikels enkele maanden geleden. Dichter bij huis kan je trots zijn op wijnmaker Thilesna!

Samen met een 20-tal leden van de gezinsbond Dilsen brachten we een bezoek aan Johan Jacobs en Carmen Janssen uit “Onder Dilsen”.

Wijndomein Thilesna
Wijndomein Thilesna (tussen Visserstraat en Boyen)

Trots op wijnmaker Thilesna

Enkele weken geleden ontvingen we de uitnodiging om met de Gezinsbond van Dilsen een bezoek te brengen aan Wijndomein Thilesna. Wij wilden dat al lang eens gaan bezoeken.

Hoe het allemaal is gestart …

Laten we maar beginnen bij het einde. Johan vertrouwde ons op het einde van de uitstap toe dat door Karel Henckens van ‘Wijndomein Aldeneyck’ hem inspireerde. Thuisgekomen van één bezoek vertelde hij aan Carmen dat hij een idee had. De passie voor de wijnbouw sloeg over van Aldeneyck naar Dilsen in 2010. Later zal daaruit een grotere samenwerking voortvloeien.

Thilesna en geschiedenisles

In 1062 was er al sprake van een dorpskern onder de naam Thilesna. De buurt rond de oude kerktoren. Gezien de ligging van de wijnmakerij koos Johan dan ook om die naam aan zijn wijnen te geven.

Thilesna was gelegen ten oosten van de heirbaan Tongeren-Nijmegen en is momenteel beter bekend als “Oud-Dilsen, Dilsen-Dorp of in de volksmond als Onder Dilsen”.

De oude Maasarm

Dilsen lag vlak aan de Maas en was als kleine haven destijds van economisch belang.

Toen door overstromingen in 1740 de Maas een andere bedding meer oostwaarts zocht, en in 1816 de havengeul onbereikbaar werd door ijsschotsen, raakte de haven in onbruik.

Onger Dilsen vindt zich opnieuw uit

Rond de vorige eeuwwisseling opnieuw ontdekte men de site rond de torenruïne van de voormalige Sint-Martinuskerk in Oud-Dilsen opnieuw. Met zijn sterrenrestaurant ‘Vivendum’, hotel en wellnesscenter ‘Maretak’ en wijnmaker “Thilesna” is het geheel een bezoek waard.

Terug naar de wijnen

Carmen en de familie schaarden zich achter het idee en het plan van Johan. Sinds de start zijn er 3 beschikbare gronden klaar gemaakt.

Momenteel op 3 locaties

Momenteel zijn er 3 “wijndomeinen”. Eéntje langs de Ritserstraat, ééntje langs de Europalaan en hetgeen we mochten bezoeken tussen “Onger-Dilsen” en “De Boyen”.

De eerste geselecteerde druiventrossen zijn in 2016 manueel geoogst en volgens de modernste technieken gevinifieerd.

Alhoewel er nog steeds veel handenarbeid is aan de wijngaarden zijn ondertussen de nodige landbouwmachines aangeschaft. In 2017 werd met de verbouwingswerken van een hoeve gestart. Die ging dienen als wijnmakerij. De schaduw van de Oude Toren in het historische centrum van Dilsen kreeg een nieuwe attractie..

Johan vertelde ons hoe de wijngaarden met passie, volle overtuiging, zeer veel enthousiasme en met zorg voor de natuur bewerkt wordt!

En dan eindelijk proeven

We kregen een vakkundige uitleg over hoe we van druif naar Wijn gaan. Dat allemaal uitschrijven zou mijn petje te boven gaan. Dus beperk ik me tot afsluiten met de proeverij. Wij hebben genoten van de wine tasting waar een Pinot Auxerrois en een Pinot Blanc vlot over de lippen ging. Zonder kenner te zijn vond ik het toppertjes. Als je dat van mij niet geloofd dan mag je het eens gaan nalezen bij de echte kenners: Beste Belgische wijnen.

Dank u wel Johan en Carmen voor de aangename ontvangst en dank je wel Gezinsbond Dilsen-Stokkem voor de organisatie! Weer een trots uit Dilsen-Stokkem: trots op wijnmaker Thilsena!

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.