Het toerisme in Dilsen-Stokkem is in opmars. Begin juli 2019 waren er 320 slaapplaatsen ter beschikking voor toerisme. Het betreft de logiescapaciteit van alle vergunde, aangemelde en erkende logies. Jeugdlogies vallen niet onder logiesdecreet en worden daarom niet mee opgenomen.  Ook tweede verblijven worden buiten beschouwing gelaten. 

Het logiesaanbod blijft de jongste jaren beperkt stijgen. De stijging zet zich elk kwartaal door en kent geen opvallende pieken in de zomermaanden.

Aantal slaapplaatsen per maand
Aanbod in Dilsen-Stokkem – Bron: Toerisme Vlaanderen

Verdubbeling B&B’s en vakantiewoningen

9 B&B’s kan je momenteel vinden in Dilsen-Stokkem. Daarnaast zijn vakantiewoningen goed voor bijna de helft van de verblijfplaatsen.

Aantal logies per categorie per maand
De helft van de verblijfplaatsen zijn vakantiewoningen – Bron: Toerisme Vlaanderen

In 2018 kwamen 16105 toeristen aan in Dilsen-Stokkem. 47110 overnachtingen. Alhoewel dat een mooi cijfer in opmars is, is dit nog steeds maar 12% van de overnachtingen in het Maasland.

Toeristenbelasting of niet?

Toerisme in opmars … dus belasten? In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen hoorden wij de vraag naar een toeristenbelasting. Er volgde een resoluut neen van de huidige coalitie.

In Maaseik bedraagt deze 2,7 € per persoon per nacht. In Maasmechelen 2,95 € per persoon per nacht. Maar voor de duidelijkheid: in Dilsen-Stokkem bestaat deze (nog) niet.

Meer info nodig?

De site van Toerisme Dilsen-Stokkem werd enkele maanden geleden vernieuwd. Je kan er vlot alle informatie over de slaapgelegenheden in onze stad vinden!

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.