Gewoon NEEN zeggen tegen een gascentrale in Dilsen-Stokkem. Zo simpel is het en kan het zijn.

De afgelopen weken kwamen velen in actie om bezwaren te verzamelen. Het was hevig. Het was veel te kort. Na een korte maar hevige periode om alles te organiseren vond ik even de tijd nemen om terug te blikken op de voorbije 3 weken. Even mijn huidige kijk op de zaak te geven.

Waar ik het warm van krijg!

Als je plotseling zelf aangesproken wordt door kinderen met de vraag om een petitie te tekenen, die dan je eigen petitie is, dan krijg ik het warm. Wat een engagement heb ik gezien. Na onze oproep kwamen 58 mensen (voor zover ik weet) in actie. Op allerlei manieren. Allemaal bekommerd voor het effect van de komst van deze centrale naar hun buurt. Spontaan werd een een website gestart, een facebook groep, … er zijn een pak initiatieven genomen waar ik zelfs niet van weet. De democratie is springlevend! Waar het beleid faalt, staan inwoners op. 1000x bedankt.

Gewoon NEEN – zo simpel is het!

Ik doe wat mijn buik zegt. Niet meer, niet minder. Een CO2-uitstotende centrale van deze omvang hoort niet thuis in Dilsen-Stokkem. Punt aan de lijn. Als je een beetje bekommerd bent voor de dag na morgen dan kan je dit nooit, maar dan ook nooit, toelaten. Dus gewoon NEEN.

Hoe meer ik er over lees, hoe meer ik trouwens denk dat subsidies die we geven aan dit soort centrales op fossiele brandstoffen een slechte zaak is. Er zijn voldoende mogelijkheden om in vervangcapaciteit voor de kerncentrales te voorzien. Als we tenminste niet gaan navelstaren en verder willen kijken dan onze neus lang is.

Wat een engagement!

“Dit heeft de buurt terug verbonden. Het was zo fijn om dit in actie te zien.”

Een buurtbewoner uit de Kantonsweg.

Mensen willen niet bezig zijn met politiek maar kunnen zich wel engageren op een thema. Dat is wat ik al jaren probeer duidelijk te maken. Al die polarisatie is men kotsbeu. Inwoners willen inspraak en betrokkenheid. Zeker in dit soort belangrijke en grote dossiers. Dat roep ik al sinds 2017.

Je duwt mensen niet weg met een geel bordje “in the middle of nowhere”. Inspraak en betrokkenheid. Niet in de laatste maand maar vanaf de eerste minuut.

823 mensen reageerden op onze oproep. Meer dan 600 ondertekenden ook effectief de petitie die bij ons bezwaarschrift werd gevoegd.

Het is nog niet gedaan!

Die bezwaarschriften, de petitie, alle acties … het is natuurlijk nog maar een begin. Er moet nu gewoon NEEN gezegd worden. Zo simpel is het. Op alle niveau’s.

  • NEEN tegen deze bijkomende CO2-uitstoot, omdat we gaan voor duurzame energie.
  • NEEN tegen deze mastodont van een centrale, omdat wij in Dilsen-Stokkem gaan voor lokaal ondernemerschap.
  • NEEN tegen het innemen van deze ruimte, omdat we ze beter kunnen gebruiken om mensen in hun buurt werk te geven.

Zo simpel is het. Gewoon NEEN zeggen en JA zeggen tegen hernieuwbare energiebronnen, JA zeggen tegen lokaal ondernemerschap en JA zeggen tegen jobs, jobs, jobs.

De uitleg op mijn vorige vraag is er nooit gekomen: wat heeft Dilsen-Stokkem hier aan?

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.