Een verzameling van de brieven aan minister Demir omtrent de gascentrale in Dilsen-Stokkem. Ze werden geschreven tijdens het 2e openbaar onderzoek voor de gascentrale in Dilsen-Stokkem.

Het bezwaarschrift nog niet getekend? Niet twijfelen, doe het nu meteen: https://gascentrale.be/bezwaarschrift/

Brieven aan de minister (3) – Woensdag 11 augustus 2021

Dag mevrouw Demir,

Het is me weer wat de laatste dagen rond het klimaat, het milieu en uiteraard die verdomde gascentrales

Eerlijk gezegd vind ik het nu nog vreemder dat u en ik onze tijd in gascentrales moeten steken. De gasbel is nu toch wel helemaal doorprikt.

Ten eerste wat het klimaat betreft. Het is nu toch wel overduidelijk dat het “misdadig” is om nog toelatingen te geven aan bijkomende CO2-uitstoot. Wat dat betreft zitten we eigenlijk al op één lijn. 

Het is eigenlijk betreurenswaardig dat een zogenaamd “technologie-neutraal” subsidiemechanisme niet klimaatneutraal geschreven is … Ik durf er bijna mijn hoofd opzetten dat de timing van de veiling nog gaat schuiven! 

Zou er al niet iemand zitten “spinnen” op de juiste framing?

Ik vind die politieke framing wat ongezond. Willen we de mensen dan niet juist dichter bij de politiek krijgen? 

Ten tweede blijft het voor ons wel een bizarre situatie … want geef toe … en gebouw van 55 meter met een schouw van 75 meter hoog. Dat plaatsen op een plaats waar de voorschriften spreken over 15 meter. Dat is geen afwijking van de verkaveling. Dat vraagt voor nieuwe verkavelingsvoorschriften. En dan zeg ik nog niet luidop dat dit gebouw dan ons Nationaal Park Hoge Kempen helemaal zal ontsieren.

Stel u eens voor dat u of ik een appartement van 20 verdiepen zouden bouwen op de verkaveling waar we vergunning kregen voor onze eengezinswoning. 

Wij in Dilsen-Stokkem maken het u gelukkig dus wat makkelijker in deze hele kwestie. Niet alleen is er al in januari duidelijk gemaakt dat deze verkaveling niet gemaakt is voor een gascentrale met dit volume. Ook nu opnieuw reiken we u de nodige argumenten aan om op basis van voorschriften deze omgevingsvergunning te weigeren.

Ik zou liever mijn tijd steken in vooruit denken en kijken. Aan zorgen voor een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Laten we die ruimte op het industrieterrein gebruiken om zuurstof te geven aan ondernemerschap. Dat zal meer mensen werk geven en zo de verkaveling gebruiken waarvoor ze bedoeld was: lokaal ondernemerschap en werkgelegenheid. 

Als dappere Vlamingen gaan wij durven innoveren en op de Energielaan aan energie-innovatie doen in plaats van er een fossiel museum te zetten dat doet terugdenken aan “hoe we vroeger elektriciteit maakten”. 

Ik geloof in de veerkracht van onze inwoners om van de klimaatcrisis een duurzame opportuniteit te maken.

Tot gauw mevrouw Demir en ook al lukt het niet meer voor het einde van het openbaar onderzoek, ik wil nog steeds met u gaan wandelen in onze mooie streek!

Hartelijke groeten,

Jackie 

Brieven aan de minister (2) – Dinsdag 27 juli 2021

Dag mevrouw Zuhal Demir,

Het debat over de gascentrales domineert de kranten vandaag. Als u het niet erg vindt dan ga ik het vandaag niet hebben over de impact van stikstof op het Nationaal Park Hoge Kempen en Bergerven. Ik zal het vandaag niet hebben over de 17,5 miljoen ton CO2 die in Dilsen-Stokkem zou uitgestoten worden.

Neen … vandaag heb ik een cadeautje voor u … In Dilsen-Stokkem kan u de omgevingsvergunning ook gewoon weigeren omdat ze landschappelijk op geen enkele manier inpasbaar is.

Bijgevoegd ziet u beelden, gemaakt met een drone die op 20 meter boven het industrieterrein vliegt.

En wat valt u op?

  1. Geen enkel van de gebouwen overschrijdt de 15 + 3 meter. Laat staan dat ze nog wat marge nemen. Dat alleen al is genoeg om die 55 meter van het ketelhuis + 20 meter van de schouw weg te houden. Zo geeft u aan dat de regels gelijk zijn voor iedereen: verkavelingsvoorschriften zijn er voor ons en ook voor multinationals.
  2. Allemaal zonnepanelen. Op alle daken. Wij streven er naar om een klimaatneutrale gemeente te worden. En we zijn goed bezig. U begrijpt wel dat wij dat zo willen houden.

Ik heb nog zo een aantal zaken in verband met die landschappelijke inpasbaarheid. Die ga ik u bezorgen in ons bezwaarschrift.

Oh ja … nog een vraagje … het is natuurlijk veel makkelijker om het even met eigen ogen te bezien. Mijn uitnodiging voor de wandeling staat nog. Laat u even iets weten?

Ik was immers een beetje van slag toen de “mijnheer” van RWE zei dat hij bij u op de koffie is gekomen met de vraag wat hij moest doen om zijn papieren wel op orde te krijgen.

Ben er zeker van dat het een beetje blufpoker was, maar toch … Zo een wandeling hier bij ons in de streek, ze zal ook u deugd doen. Daar ben ik zeker van.

Met hartelijke groeten,

Jackie Janssen

Drone die op 20 meter hoogte over het industrieterrein vliegt

Brieven aan de minister (1) – Zaterdag 17 juli 2021

Dag mevrouw Zuhal Demir,

Vergeef me even mijn vrij”post”igheid. Het is dag 1 van het openbaar onderzoek in verband met de komst van een gascentrale naar Dilsen-Stokkem. Eigenlijk … het tweede openbaar onderzoek. Om die van een decennia geleden maar even te negeren.

U zal wel begrijpen dat veel mensen in Dilsen-Stokkem vandaag andere zorgen hebben dan het indienen van een bezwaarschrift. Het water stond ons namelijk letterlijk en figuurlijk aan de lippen de afgelopen dagen.

Toch beloof ik op mijn communieziel dat wij ons best zullen doen om u opnieuw te voeden met zoveel mogelijk informatie over onze bezwaren. Vanochtend ben ik gestart met het downloaden van het dossier op het omgevingsloket. Het zijn 101 documenten. 101, leest u dat goed.

De mensen van de gascentrale hebben met duurbetaalde advocaten, hun PR en met het architectenbureau hun best gedaan. U zal wel begrijpen dat wij noch de middelen, noch de tijd hebben om hetzelfde te doen.

Weet u … de jongeren in Dilsen-Stokkem zijn op kamp, het is bouwverlof en de meeste mensen gaan op vakantie en ook ikzelf had een vakantie geboekt en doe vrijwilligerswerk in Home Fabiola in de komende weken. Het is echt niet zo democratisch om net nu dat openbaar onderzoek te doen.

En toch … de teller van de mensen die onze petitie willen tekenen staat al op 1011 en dan zijn we nog maar net gestart.

Wij rekenen op uw standvastigheid mevrouw Demir. Er is niets noemenswaardig veranderd aan het dossier. Het kan bijna niet anders dan dat u het advies van onze stad en van onze provincie zal bijtreden en ook in beroep deze omgevingsvergunning zal weigeren.

De mensen van Dilsen-Stokkem zullen u dankbaar zijn.

Met hartelijke groeten,

Jackie Janssen

PS.: nog een kleine tip: het zou misschien een menselijk gebaar zijn als u de periode van het openbaar onderzoek omwille van bovenstaande redenen met 31 dagen zou verlengen.

PSS.: u zal de komende dagen nog wel van mij horen. Liefst zou ik graag eens met u wandelen in Dilsen-Stokkem. Dan kan ik u tonen hoe mooi het hier is en wat de impact is van deze centrale. Op die manier moet u zich niet laten misleiden door de 89 foto’s van RWE.Foto: Dirk Craenen (vrij bewerkt door ondergetekende)

Tot slot

Deze brieven aan de minister werden geschreven ter promotie van de acties van ons actiecomité. We verzamelden daarbij meer dan 1500 bezwaarschriften.

Daarnaast werd er ook een uitgebreid bezwaarschrift verstuurd naar het kabinet van minister Demir. Dat kan je hier vinden.

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.