Veni, vidi, vici. Ik kwam, ik zag, ik overwon! Geen gascentrale in Rotem. Of beter nog: venimus, vidimus, vicimus. Wij kwamen, zagen en overwonnen. David heeft het gehaald van Goliath!

Underdogs win all the time. Why, then, are we shocked every time a David beats a Goliath? Why do we automatically assume that someone who is smaller or poorer or less skilled is necessarily at a disadvantage?

David and Goliath – Malcolm Gladwell

Een korte herhaling

Op 5 november 2014 gaf het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem aan Dils-Energie een milieuvergunning voor het bouwen van 2 gascentrales aan de Energielaan in Rotem. Onderweg naar een omgevingsvergunning werd de aanvraag aangepast naar één grotere gasgestookte centrale met een capaciteit van 920 MegaWatt. Ondertussen werd Dils-Energie overgenomen door energiegigant RWE. Tot tweemaal toe werd er een openbaar onderzoek gevoerd naar de komst van deze gascentrale!

Hier moest ik iets tegen doen!“, vertelde mijn hele wezen mij in 2020!

Onbegonnen werk“, zei de hele omgeving tegen mij in dezelfde adem.

Meer heb ik niet nodig om gas te geven. Vergeef me de woordspeling.

De inwoners van Dilsen-Stokkem als één blok

Tot tweemaal toe organiseerden we met een actiecomité een inzamelactie voor bezwaarschriften. Naarmate onze eigen kennis van deze centrales steeg lukte het ook steeds beter om argumenten op te bouwen tegen de komst van deze CO2-uitstotende gigant. Meer en meer externe rapporten verstevigden ons verhaal. Daarbovenop stortte ik mij op de vergunningsvoorwaarden. Onderzoek leerde mij dat de aanvraag tegen alle verkavelingsvoorwaarden zondigde. Dat was een geschenk uit de hemel. Tot mijn verwonderding niet opgemerkt door het stadsbestuur in 2014.

De politieke opinie keren

Onder druk van 4000 bezwaarschriften gaf ook het stadsbestuur een negatief advies voor de komst van deze centrale. Op basis van de opgebouwde argumentatie, het negatief advies van het stadsbestuur en de druk van de publieke opinie weigerde het provinciebestuur de omgevingsvergunning. Ook de Vlaamse minister bevoegd voor omgevingsvergunningen weigerde de aanvraag. Geen gascentrale in Rotem!

RWE ging in beroep bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. In mijn strijd kon ik niet anders dan me ook daar melden als betrokken partij.

Tot vandaag dus …

Vanochtend landde er plots een mail in mijn mailbox. RWE wilde een telefonisch overleg. Ze informeerden mij dat ze de procedure voor de gascentrale stopten. Er komt geen gascentrale in Rotem. Meer nog: één van onze eigen voorstellen wordt gerealiseerd: een innovatieve batterij-centrale. Exact het alternatief dat ik reeds in mijn eerste reactie voorstelde: https://jackiejanssen.be/2020/12/31/gascentrale-in-dilsen-stokkem/

Dit voorstel heb ik in elk contact met RWE op de tafel gelegd. Het maakt me dan ook bijzonder blij dat we in Dilsen-Stokkem op de Energielaan gaan voor energie-innovatie ipv. het bouwen van een energie-museumstuk.

Van zodra alles beschikbaar staat op het omgevingsloket zal ik zien of er voldoende garanties zijn om de levenskwaliteit van de inwoners in Dilsen-Stokkem te vrijwaren en als het kan nog te verbeteren. Een taak waar elke politieker van moet wakker liggen.

Geen gascentrale in Rotem!

Veni, vidi, vici … ik geloof er in dat als je mensen rond een project kan verzamelen we ontzettend veel kunnen bereiken. Samen en niet al vechtend over de bakstenen of op de sociale media. En al zeker niet door een gesprek te weigeren. Met mij zullen vele mensen van Dilsen-Stokkem blij zijn met deze wending in het verhaal. Dank jullie wel voor de massale steun!

En ikzelf … op naar het volgend project om te werken aan de levenskwaliteit van ons allen. Wil jij mij helpen? Stuur me dan een mailtje: jackie.janssen@telenet.be

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.