Het is onbegrijpelijk dat je tegenwoordig de auto moet nemen voor basisbehoeften zoals brood, vlees en wat cash. In Dilsen-Stokkem zijn we getuige van een verontrustende trend: de afname van lokale kleine zelfstandigen. Dit heeft geleid tot een toename in afstanden naar basisvoorzieningen zoals bankautomaten, bakkers en slagers. Daarom is het nu tijd om in te grijpen en “respect voor iedereen” te tonen, door kleine ondernemers te ondersteunen en onze gemeente leefbaarder te maken voor alle inwoners.

De rol van lokale politiek

Lokale politiek speelt een cruciale rol bij het verzekeren van toegang tot basisvoorzieningen voor senioren en andere inwoners. Om dit te bereiken, kunnen ze bijvoorbeeld kleine handelaars ondersteunen die zich willen vestigen in de kernen en initiatieven stimuleren die de buurt versterken.

Bovendien moeten we erkennen dat de grotere afstanden mensen dwingen om de auto te nemen, terwijl onze wegen de afgelopen jaren eerder zijn aangepast voor fietsers. Hierdoor is het belangrijk om in te zetten op een evenwichtige infrastructuur die zowel auto- als fietsverkeer ondersteunt, zonder de leefbaarheid van de buurt in gevaar te brengen.

Levendige buurten met respect voor iedereen

Een levendige buurt die “respect voor iedereen” toont, is een plek waar je kunt wandelen of fietsen naar je bestemming, waar inwoners kunnen genieten van een hapje en een drankje op een terras of in een park, en waar deelname aan leuke activiteiten of initiatieven bijdraagt aan de versterking van de lokale economie en een hogere levenskwaliteit voor alle inwoners.

De uitdagingen in Dilsen-Stokkem

Dilsen-Stokkem heeft de afgelopen 10 jaar een sterke afname van lokale voorzieningen gezien, zoals blijkt uit de volgende cijfers:

  • De gemiddelde afstand tot een geldautomaat is met de lengte van 30 voetbalvelden toegenomen.
  • De gemiddelde afstand tot een bakker is bijna een halve kilometer langer geworden.
  • De gemiddelde afstand tot een slager is meer dan een halve kilometer langer geworden.

Mijn visie voor verandering

Om Dilsen-Stokkem aantrekkelijk en leefbaar te houden en “respect voor iedereen” te bevorderen, pleit ik voor::

  1. Het ondersteunen van lokale handelaars die zich willen vestigen in onze kernen en het stimuleren van buurtinitiatieven.
  2. Investeringen in duurzame mobiliteit, zodat inwoners makkelijk kunnen fietsen of wandelen naar hun bestemming, en het creëren van een evenwichtige infrastructuur voor zowel auto- als fietsverkeer.
  3. Meer inspraak voor inwoners over hoe zij hun buurt willen vormgeven.

Doe mee aan het gesprek

Vind je dit ook belangrijk? Wil je je mening delen of heb je andere ideeën voor Dilsen-Stokkem? Je bent van harte welkom op ons ontmoetingsmoment op 16 april!

Meld je aan via dilsen-stokkem.cdenv.be/spek en laten we samen werken aan een levendige en aantrekkelijke gemeente voor iedereen.

Written by

janssja

Als geboren en getogen inwoner van Dilsen-Stokkem en België wil ik onze inwoners terug trots maken en laten meewerken aan een toekomst waarin SAMEN centraal staat.