Respect in onze samenleving

respect voor iedereen

Wat betekent respect voor jou? Is het een beleefdheidsvorm, een morele plicht of een universele waarde? Hoe toon je respect aan anderen en hoe verwacht je dat anderen respect tonen aan jou? En hoe zit het met respect in onze samenleving? Is er genoeg respect voor elkaar of is er een tekort aan respect? En wat zijn de gevolgen daarvan voor onze samenleving?

Dit zijn de vragen die ik me stel in deze reeks blogartikels over respect. Respect is namelijk het thema van 2023, het jaar dat door CD&V is uitgeroepen tot het Jaar van Respect. Het doel van dit initiatief is om het belang van respect te benadrukken voor de vrede, de mensenrechten en de duurzame ontwikkeling. Respect is immers noodzakelijk om samen te leven en onze maatschappij draaiend te houden.

Na mijn reeks over trots start ik een nieuwe reeks rond respect. In deze artikels wil ik mijn ongezouten mening geven over respect. Ik wil onderzoeken of er momenteel minder of meer respect is dan vroeger. In deze artikels zal ik nagaan waar er nu te weinig respect is en waarom dat zo is. Ik wil analyseren hoe het gebrek aan respect leidt tot polarisatie en conflicten in onze maatschappij. En ik wil ook suggesties doen over hoe we meer respect kunnen tonen en krijgen.

Ik nodig je uit om mijn bevindingen te volgen en te vinden op deze pagina. Ik hoop dat je mijn artikels interessant, leerrijk en inspirerend vindt. Maar vooral hoop ik dat je mijn artikels met respect leest en becommentarieert. Want respect in onze samenleving dat start bij respect voor onszelf.

Hoe kunnen we meer respect tonen voor leerkrachten?

Een leerkracht vertelde me onlangs dat ze elke dag bang is om naar school te gaan. Ze heeft al meerdere keren te maken gehad met agressie, intimidatie en geweld van ouders of leerlingen. Ze voelt zich niet gewaardeerd, gesteund of gerespecteerd. Ze is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 21% van de leerkrachten symptomen…

Respect voor iedereen

Het is onbegrijpelijk dat je tegenwoordig de auto moet nemen voor basisbehoeften zoals brood, vlees en wat cash. In Dilsen-Stokkem zijn we getuige van een verontrustende trend: de afname van lokale kleine zelfstandigen. Dit heeft geleid tot een toename in afstanden naar basisvoorzieningen zoals bankautomaten, bakkers en slagers. Daarom is het nu tijd om in…

De toren van Babel in en rond de politiek

Nieuwjaarspeeches zijn doorgaans momenten om stil te staan bij wat het voorbije jaar gebeurde en vooruit te kijken naar het komende jaar. “Spreek gewone taal”, daar wil ik het over hebben.